Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sri Swami Vishwananda: Úryvek z knihy Jen Láska

3. 2. 2017

Všichni obecně dobře víme, že láska pramení ze srdce. To víte všichni, ne? Víme, že naše srdce je uvnitř plné Lásky, ale stejně je pro nás těžké ji vyjádřit a nechat ji projevit. Naše mysl je totiž velmi omezená a plná překážek. Sami se omezujeme vlastními omezeními! Jestliže však víme, že Láska sídlí v našem srdci, proč ji nevoláme? Nechte ji vyjít ven!

Řekněme, že byste za mnou šli na návštěvu, protože ode mě nutně něco potřebujete a víte, že jsem uvnitř v domě. Co uděláte? Zaklepete na dveře a nepřestanete klepat, dokud vám neotevřu. Když tam bude zvonek, budete zvonit na zvonek. Budete obcházel celý dům a budete se snažit najít způsob, jak upoutat mou pozornost. Mám pravdu? Takhle nějak byste to udělali. Kvůli takové touze byste udělali vše.

S Láskou uvnitř vás je to ale úplně stejné. Lidé velmi často říkají: „Ano, chci ji cítit, ale jestli ji neucítím do měsíce, končím!“ Takhle to není. Láska, ať k Bohu nebo ke komukoliv, je prostě láska. Začínáme milovat to, co je nám nejblíže, co vidíme, čeho se můžeme dotknout, a teprve to nás přivede k vyšší Lásce. Velká láska je přítomna, když jsou na začátku vztahu dva lidé do sebe zamilovaní. Láska poroste, pokud ji necháte růst.

Pro lásku k Bohu, kterou máte uvnitř sebe, to platí stejně. Nechte ji projevit. Jak už jsem řekl mnohokrát, musíte se o to stále pokoušet. Božství sídlí uvnitř vašeho srdce. Opravdový chrám nenajdete venku. Nachází se zde, uvnitř vás, tam, kde sídlí Bůh. Opravdový kostel a opravdový chrám je v srdci a všichni o něm víte, ať jste Ho pocítili nebo ne. Vaše mysl ví, že Bůh sídlí ve vašem srdci. Síla mysli je obrovská, o tom velmi dobře víte. Z malého strachu se snadno stane velký. Stejně tak je to s láskou. Pokud víte, že jen maličké místo ve vašem srdci patří Bohu, můžete mu ho přece zvětšit.

A jak také všichni víte, jediná síla Lásky je schopna vše porazit. Chcete-li dosáhnout Boha, použijte Lásku. Dosáhnout se vám Ho podaří jen skrze Lásku. Musí se ale jednat o čistou Lásku. Nemůžete říkat: „Protože jsem navštívil zdejší centrum a ášram, protože jsem byl na Šivarátrí, je má Láska čistá.“ Ne, musíte Lásku vyčistit uvnitř sebe. Musíte trénovat svou mysl, aby si navykla být pozitivní. Je-li vaše mysl pozitivní, víte-li, že uvnitř vašeho srdce je Bůh a budete-li Ho volat, není šance, aby se vám neodhalil.

Sri Swami Vishwananda

Úryvek z knihy Just love / Jen láska

http://swamivishwananda-cz.blogspot.com/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář